top of page

een bikefit bij rehab lab - fit2fly

Tijdens de afgelopen 2 weken mocht Rehab lab en Fit2Fly het Vondelmolen cyclocross team ontvangen binnen Bikevalley.

Het volledig vrouwelijke cyclocross team klopte bij ons aan voor een bikepositioning in functie van het aankomende cyclocross seizoen. Het ideale moment om het hele bikefit verhaal voor jullie online uit te schrijven.



Ons proces, uitgelegd

Wanneer je bij ons aanklopt voor een bikepositioning zal je steevast eerst bij Rehab lab passeren voor een biomechanische screening specifiek voor wielrenners.

Initieel verzamelen we algemene gegevens zoals; hoofdactiviteit binnen het wielrennen, dit kan wegwielrennen, cyclocross, MTB, piste, TT of eventueel triathlon zijn, dit op alle niveau's binnen de sport! Verder bekijken we hoe lang je al ervaring hebt op de fiets, op welk niveau je actief bent (recreant, jeugd, amateur, professional).

Hierna bevragen we naar huidige klachten of blessures die aanwezig zijn alsook relevante medische voorgeschiedenis in functie van het wielrennen. Dit zijn bijvoorbeeld belangrijke breuken, spier/pees/ligament scheuren, ontwrichtingen, ontstekingen, typische overbelasting plaatsen alsook grote operaties die ondergaan werden.

Dit alles nemen we mee tijdens de biomechanische screening zelf. Hierna adviseren we de collega bikefitter om met bepaalde zaken rekening te houden tijdens de bikepositioning.


 

De biomechanische screening

Start punt is een posturale check up. We vragen je om op een ontspannen manier neutraal te gaan staan terwijl wij je vanuit alle 3 de bewegingsassen & vlakken analyseren. Zaken die hier van belang zijn, zijn de stand van de knieën, voetboog, wervelkolom krommingen en schouderhoogte.

Verder bekijken we tijdens een doorgedreven volledig flexie van de wervelkolom naar de mobiliteit van de verschillende wervelkolom niveau's.


Aansluitend bekijken we elk gewricht geïsoleerd qua range of motion alsook de belangrijkste spierlengte tests die functioneel zijn voor fietsers. Belangrijke zones zijn de range of motion van de enkels, heupen, SI-gewrichten & het lumbale niveau.

Verder zijn zaken zoals het diafragma, de suboccipitale musculatuur alsook de halsmusculatuur en een controle van eventueel beenlengteverschil (functioneel of doorverwijzing bij vermoeden van structureel verschil) zeer belangrijk voor wielrenners, echter worden deze vaak vergeten binnen de traditionele screenings & check ups.

Dit is ook het moment waarop er dieper ingegaan zal worden op huidige klachten die aanwezig zijn alsook zaken in de medische voorgeschiedenis die nog van belang kunnen zijn en restklachten geven.


We sluiten de screening af met een vergelijking links/rechts van het onderste lidmaat op vlak van stabiliteit en kracht. Hier laten we de sporter/sportster bepaalde oefeningen doen waar bij we kijken naar single leg enkel-heup stabiliteit, kracht disbalansen tussen links en rechts en de mate van stabiliteit van de voetboog tijdens belasting van het onderste lidmaat.



 

De statische meting

Voor je daadwerkelijk de fiets op kruipt voeren we eerst een statische meting uit. Hier meten we zaken zoals de totale lichaamslengte, gewicht, binnenbeenlengte, drukprofiel van de voeten in functie van eventueel zooltjes advies en nog veel meer.


Deze eerste meting is belangrijk om een algemeen beeld te krijgen van de maten en lengtes van de sporter voor ons. Verder halen we uit deze meting ook al een eerste resultaat of de huidige fiets überhaupt geschikt is om de ideale positie op te vinden, meestal is dit gelukkig wel het geval!



De dynamische meting

Bij deze meting mag je eindelijk op je fiets zelf gaan zitten. We doen steeds eerst een baseline run waar we de huidige positie analyseren.

Via het Bioracer Motion Systeem krijgen we een unieke digitale kijk op de bewegingspatronen van verschillende gewrichten alsook het gehele lichaam van de sporter. Vanuit deze baseline meting gaan we systematische aanpassingen doen aan de positie via feedback van de sporter zelf, het advies eerder verkregen vanuit de biomechanische screening en feedback van het digitale systeem. Zaken die tijdens dit proces aangepast zullen worden zijn; zadelhoogte,

zadelpositie(voor/achterwaarts), positie van de schoenplaatjes, inclinatie van het stuur, plaatsing van de shifters en eventueel de stuurpen lengte en ander soort zadel.




 

Nazorg

Wij voorzien na 3 maanden een feedback moment waar wij de sporter zelf zullen contacteren om te bevragen hoe de nieuwe positie meevalt. Indien nodig kunnen we een vervolg afspraak plannen om een check-up meeting uit te voeren.

Verder is dit een extra contact moment met de sporter waar bijkomende vragen over huidige klachten/blessures of tips voor core training etc kunnen gevraagd en geadviseerd worden.

222 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page